Integriteitsbeleid Stichting Fladderen

Tijdens de activiteiten die wij organiseren dragen we de zorg voor kinderen. Dat brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. De veiligheid kan alleen gewaarborgd worden als alle vrijwillige medewerkers bijdragen aan en alert zijn op een open, transparante en veilige omgeving. Onze accommodaties, vrijwilligers- en uitvoeringsorganisatie zijn ingericht om deze omgeving te waarborgen.

 

Integer gedrag

Integriteit is bij het Fladderen een belangrijk thema voor (nieuwe) vrijwilligers. We zorgen ervoor dat alle vrijwilligers bekend zijn met onze gedragscode en dat ze weten wat de procedures zijn als de integriteit wordt geschonden. 

 

Tijdens evenementen werken wij altijd in teamverband, zodat we elkaar scherp houden. Wanneer een vrijwilliger vermoedt of constateert dat er sprake is van schending van de integriteit of overtreding van de gedragscode volgt hij of zij of hen de stappen die beschreven staan onder het kopje ‘procedure melding’.

 

Alle vrijwilligers van kamplocaties leveren een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) bij ons in zodra zij hun werk voor het Fladderen beginnen. De VOG wordt door vrijwilligers elke drie jaar opnieuw aangevraagd. Eventuele kosten worden door de Stichting Fladderen vergoed. 

 

 

Verantwoordelijkheid

 

De eindverantwoordelijkheid voor de integriteit van het fladderen ligt bij het bestuur van de stichting Fladderen Houten. Het integriteitsbeleid wordt opgesteld en actueel gehouden door het bestuur en jaarlijks besproken.

 

Gedragscode

 

Alle vrijwilligers van het fladderen onderschrijven onze gedragscode. Deze wordt jaarlijks in alle teams besproken. 

 

De gedragscode is:

Iedereen handelt op basis van respect voor de emotionele, culturele en fysieke integriteit van kinderen en andere vrijwilligers. Er wordt geen alcohol of drugs gebruikt tijdens activiteiten waarbij kinderen aanwezig zijn en roken niet in de nabijheid van kinderen.

 

De privacy van kinderen is belangrijk. Persoonlijke informatie van kinderen staat in een beveiligde online omgeving. Fladderen maakt foto’s en video’s van de activiteiten voor de verslaglegging en promotie van Fladderen. Denk hierbij aan verslagen op de website, sociale media, lokale media en de Fladderkrant. Wij dragen er zorg voor dat kinderen nooit alleen of ongepast in beeld komen. Ook letten wij erop dat deelnemerskaartjes niet zichtbaar zijn. Wij vragen de groepsbegeleiders en omstanders om volgens dezelfde richtlijnen te werken. Als u niet wilt dat beeldmateriaal van u of uw kind(eren) voor deze doeleinden gebruikt wordt, kunt u dat bij de locatieleiding melden. Fladderen verwijdert op verzoek de betreffende beelden. 

 

Iedere vrijwilliger handelt met respect voor ieders grenzen. Vrijwilligers gaan niet in op en nemen geen initiatief tot agressief (verbaal en non-verbaal) gedrag jegens kinderen of andere vrijwilligers en onthouden zich van elke vorm van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag of ongewenst gedrag. 

 

Onder grensoverschrijdend gedrag wordt verstaan: Elke vorm van verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag of toenadering, opzettelijk of onopzettelijk, die:

Ongewenst gedrag is gedrag dat als storend wordt ervaren. De belangrijkste vormen van ongewenst gedrag zijn sociaal isoleren, werk onaangenaam en onmogelijk maken, pesten, roddelen, dreigen, lichamelijk geweld, verbaal geweld, (seksuele) intimidatie, discriminatie, racisme.

 

Vertrouwenspersoon

 

De vertrouwenspersoon is het eerste aanspreekpunt voor iedereen die, in vertrouwen, een vraag heeft over of geconfronteerd wordt met ongewenst of grensoverschrijdend gedrag. Vrijwilligers, kinderen of ouders kunnen zich wenden tot de vertrouwenspersoon voor een luisterend oor, advies of begeleiding.

 

Indien gewenst of nodig, begeleidt de vertrouwenspersoon de melder bij het doen van een melding of het indienen van een klacht. De vertrouwenspersoon geeft (als dat nodig of gewenst is) ook begeleiding en ondersteuning aan de melder bij de verdere procedure. De vertrouwenspersoon verwijst de melder, indien en voor zover noodzakelijk of wenselijk, naar andere instanties gespecialiseerd in opvang en nazorg. De vertrouwenspersoon neemt bij diens werkzaamheden de grootst mogelijke zorgvuldigheid in acht. De vertrouwenspersoon is verplicht tot geheimhouding van alle zaken die hij/zij/hen in die hoedanigheid verneemt. Deze plicht blijft bestaan, ook nadat betrokkene de taak van vertrouwenspersoon heeft beëindigd.

 

Procedure melding

 

Vrijwilligers, ouders of kinderen kunnen een overtreding van gedragsregels of schending van integriteit melden bij de organisatie (teamleider, fladderburgemeester of bestuur). Dit kan bijvoorbeeld door het sturen van een e-mail of een Whats’App-bericht of door te bellen.” Als men liever een anonieme melding wil doen is de vertrouwenspersoon beschikbaar. Op basis van de melding wordt een onderzoek ingesteld.

 

Afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek kan er worden overgegaan tot verschillende sancties of andere mogelijke oplossingen, zoals bijvoorbeeld bemiddeling. Deze worden opgelegd door het bestuur, in samenspraak met de vertrouwenspersoon. De opgelegde sancties zijn afhankelijk van de zwaarte van het grensoverschrijdend gedrag en kunnen variëren van schorsingen tot uitsluiting en aangifte.

 

Rapportage

 

Een inventarisatie van incidenten wordt jaarlijks besproken binnen het bestuur. Hierin wordt ook de bevindingen van de vertrouwenspersoon meegenomen. Uiteraard wordt hier vertrouwelijk mee omgegaan. De incidenten worden anoniem gerapporteerd in het betreffende bestuursverslag. .