Even voorstellen: Vrijwilliger Isabelle

4 maanden geleden • 04-12-2023 19:44 • OverzichtAlgemeen

 

"Fladderen doe je echt samen"

 

Iedereen die ooit heeft meegedaan aan het Fladderen weet wel hoe dat eruit ziet tijdens de zomervakantie. Een groot festijn voor alle kinderen uit Houten, op 11 verschillende locaties. Wist je dat er een groep vrijwilligers bijna het hele jaar bezig is om de Fladderdagen voor te bereiden? Wij spraken Isabelle en vroegen haar wat zij allemaal doet voor het Fladderen.

Al 9 jaar vrijwilliger

Isabelle begon al op jonge leeftijd als vrijwilliger van het Fladderen: “Ik heb als kind altijd gefladderd. Ik ben één jaar meeegeweest met het kamp voor groep 7-8. Dat vond ik eerlijk gezegd best spannend. Het jaar erna wilde ik liever niet mee. Mijn vader was toen vrijwilliger bij de Heuvel, dus ik mocht op die locatie helpen met schminken. Het helpen vond ik superleuk. Daarom werd ik het jaar erna, toen ik 14 was, een VIP op de Heuvel (Variabel Inzetbaar Persoon).”

 

Uiteindelijk ging Isabelle op haar 17e de voorbereidingsgroep in: “En dit fladderjaar is officieel mijn tweede jaar als locatieleider van de Heuvel! Onze vorige locatieleider, Esmee, is dit jaar voor het eerst niet meer betrokken bij de voorbereiding van het Fladderen. Zij heeft me vorig jaar alles uitgelegd. Dit jaar pak ik samen met Anouk alle taken van de locatieleider op.”

 

“Als locatieleider ben zijn Anouk en eindverantwoordelijk voor onze locatie. Dat is opgedeeld in twee delen: tijdens de dagen ben zijn we natuurlijk druk met alles wat er dan volgens het programma moet gebeuren. Maar we zijn al sinds oktober bezig met de voorbereidingen.”

 

Voorbereiden: het hele jaar door

“Tussen oktober en het Fladderen in, komt onze voorbereidingsgroep één keer per maand samen. Dan eten we samen, en na het eten vergaderen we over alle lopende taken. We hebben iedereen uit de voorbereidingsgroep opgedeeld in kleinere groepjes, die samen een taak oppakken.  Denk hierbij aan taken zoals het verhaal bedenken of het programma in elkaar zetten. Tijdens de gezamenlijke vergadering praten we over deze taken: hoe staat het ervoor? Is er hulp nodig? Lopen ze ergens tegenaan?” Als locatieleiders zijn Isabelle en Anouk voorzitter van de vergadering en ze helpen waar nodig bij taken die hulp nodig hebben. “Het is dan wel onze verantwoordelijkheid, maar het is toch écht een teameffort.”

 

“Als locatieleider ga ik (of Anouk) één keer in de twee maanden naar de PK. Dit is een vergadering waarbij de locatieleiders van alle fladder locaties bij elkaar komen. Hier zijn ook de teamleiders van de ondersteunende groepen bij (zoals het klusteam en het communicatieteam). Hier worden zaken besproken die voor iedereen binnen het Fladderen gelden. Ook is dit het moment waarop alle locaties elkaar vertellen hoe het gaat met de voorbereiding. En we stellen eventuele hulpvragen aan elkaar.”

 

Elke locatie is anders

De voorbereiding van elke locatie wordt op een eigen manier aangepakt. De ene locatie komt vaker bij elkaar dan de andere. Isabelle vertelt: “We proberen elk jaar met de voorbereidingsgroep samen een weekendje weg te gaan. Dat is fijn, omdat je tijdens het weekend alvast het toneel kan oefenen en eventuele sport- en spelelementen kan proberen. "Maar het is vooral een fijn moment om echt een goed teamgevoel te krijgen.”

 

De rol van de locatieleider tijdens de fladderdagen

“Tijdens de fladderdagen zelf heb ik verschillende rollen als locatieleider. Ik ben bijvoorbeeld het aanspreekpunt voor groepsbegeleiders, VIPs en het voorbereidingsteam. Alle vragen die er zijn komen bij mij terecht. Daarnaast heb ik ook eindverantwoordelijk van alles dat er gebeurt tijdens de dagen. En ik zorg voor het overzicht: ik weet wat er speelt en waar welk programmaonderdeel staat. Het uitvoeren ervan probeer ik vervolgens zo veel mogelijk samen met de rest van het team te doen.”

 

Waarom vrijwilliger bij het Fladderen?

Als Isabelle de vraag krijgt waarom ze eigenlijk vrijwilliger is voor het Fladderen, moet ze lachen. “Ik vraag me dat ook regelmatig af! Ik denk dat het de combinatie is van vanalles. Bij het Fladderen zijn allemaal verschillende mensen actief die ik buiten het Fladderen nooit had leren kennen. Dat vind ik ontzettend leerzaam. Daarnaast móéten we tijdens de dagen presteren, dat is soms best intens. Je gaat dan soms ook echt door een achtbaan van emoties heen. Uiteindelijk weet je dat je elkaar kunt vertrouwen en het is écht een fijn gevoel als je kan terugkijken op een geslaagde dag.”

 

“Ik ben ook graag vrijwilliger bij het fladderen omdat het een grote maatschappelijke impact heeft op Houten. Fladderen is één van de weinige plekken in Houten waar kinderen met allemaal verschillende achtergronden bij elkaar komen. "Ik vind het heel belangrijk om me daarvoor in te blijven zetten en hard voor te maken.”

 

 

Meer vrijwilligers leren kennen?

Ander nieuws