Even voorstellen: Fladderburgemeester Lysanne (door Houtens Nieuws)

Gepubliceerd op 16-07-2024 17:43

[HOUTEN] In de laatste vakantieweek staat Houten in het teken van Fladderen. Van 19 tot en met 22 augustus trekken kinderen, locatieleiders en groepsbegeleiders met elkaar op. Alles voor een fantastische laatste vakantieweek. Wie zijn de mensen die dit festijn organiseren? Wat betekent Fladderen voor hen? Deze week vertelt Lysanne Scheer (41), projectleider en fladderburgemeester, over haar rol.

Fladderen is het leukste kindervakantiefestijn van Houten en omstreken

door Irene van Valen

"Wat mij betreft is Fladderen het leukste kindervakantiefestijn van Houten en omstreken”, stelt Lysanne vast. Ze is voor het vijfde jaar projectleider en vindt haar ‘andere ik’ in de rol van fladderburgemeester. "Dat is wie ik ben voor de kinderen en buitenwereld. Er is echter heel veel meer te organiseren voordat ik op het podium sta. Door het regelen en organiseren van Fladderen, besefte ik dat een functie als officemanager me goed paste. Het is daarmee door dit vrijwilligerswerk dat ik koos voor die functie als baan.”

[VERLEDEN] Als kind fladderde Lysanne een keer op het kamp. "Ik heb geen idee waarom ik niet eerder fladderde, maar weet wel dat het bij die ene keer bleef, want ik vond de griezeltocht zo eng. Gelukkig is die tocht inmiddels aangepast, daar vertelt Justin Jansen vast meer over. Mijn vader zette zich wel jarenlang in voor Fladderen op locatie De Geer en mijn broer hielp hem bij het licht en geluid. Toen mijn vader stopte, werd mijn broer actiever. Tijdens een vergadering bij ons thuis, kwam ik nietsvermoedend binnen. Ze vroegen me mee te doen. Ik zei ‘ja’ en ben er sindsdien nog steeds. Dat is nu 15 jaar.”

"Over feesten gesproken, volgend jaar bestaat Fladderen 50 jaar. Kinderen van toen zijn nu de ouders of vrijwilligers op wie wij leunen."

[GENERATIES] Lysanne begon als vrijwilliger, werd locatieleider en kreeg in 2019 de functies projectleider en fladderburgemeester: "Ik vind het een eer om het gezicht van Fladderen te zijn. Al bleek het meer werk in te houden, dan me gezegd was. Het plezier is zo groot en geeft onwijs veel voldoening. Ik werk met een gezellig team, waarvan iedereen de kinderen op het oog heeft. Naast de vele uren die het organiseren van Fladderen vraagt, bouw ik een groot netwerk op die ook in mijn privéleven veel voor me betekent. Op het werk zette ik eens fladderaars in voor een fotoshoot en ik heb veel vrienden van het Fladderen met wie ik festivals bezoek, weekenden weg ga of waar ik samen mee sport. Je ziet het, een groot deel van mijn leven draait om Fladderen. Trouwens, vergeet de huwelijken van koppels die bij Fladderen ontstonden en geboortes niet. Over feesten gesproken, volgend jaar bestaat Fladderen 50 jaar. Kinderen van toen zijn nu de ouders of vrijwilligers op wie wij leunen. En ja, er bestaat ook een leven naast Fladderen. Mijn vriend komt uit Hilversum en wil best eens bijspringen, maar voor de rest is het vooral mijn ding.”

[ROLLEN] Lysanne vormt samen met Eveline Verwimp (communicatie), Karen Titulaer (penningmeester), Kees Vringer (secretaris) en Christian Willemse (ondersteuningsgroep) de Centrale Kerngroep (CK). Zij zorgen ervoor dat in de basis alles geregeld is. Denk aan de financiën, de website en socials, de inschrijvingen, de locaties, vergunningen, veiligheidsplannen en materialen. Ook biedt de organisatie een EHBO cursus aan voor geïnteresseerde vrijwilligers en verplicht aan een persoon per locatie. "Als CK zijn wij de verbinder tussen alle betrokken en maken ons er sterk voor dat ieder doet wat die leuk vindt."

De drukste periode voor Lysanne loopt van maart tot juni. Dan zet zij zich in voor de fladderkrant, het drukwerk, een communicatieplan en het fladderfestival wordt georganiseerd. "Ik doe niets alleen, maar ben er wel allemaal bij betrokken. Het fladderfestival ontstond na de twee verloren jaren tijdens de pandemie. Daarmee misten vooral de jongste kinderen de ervaring met Fladderen. Door het organiseren van deze ene dag, maken zij samen met hun ouders kennis met Fladderen. Deze dag bevalt goed, dus blijven we doen. Dit jaar was de derde keer en het is een opwarmer”, legt Lysanne uit.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

media-library69TsBb

"Alles bij elkaar werken 250 vrijwilligers in de organisatie en zetten 200 groepsbegeleiders zich in voor ongeveer 1200 kinderen."

[GROOTS] Naast de CK zetten werkgroepen zich overkoepelend in. Denk aan mensen die materialen heen en weer brengen of smeerhulpen voor de lunch, het drinken en lekkers voor alle locaties. Per locatie vind je onder andere keukenprins(ses)en die het eten en drinken uitdelen en de variabel inzetbare personen (VIP’s) die onder andere helpen bij het opbouwen en afbreken bij de locaties en bijspringen waar nodig. Vrijwilligers die zich opgeven op een locaties, vormen samen een team en bedenken het thema, verhaal, programma en spellen. Een van hen wordt de locatieleider. Deze staat in nauw contact met de andere locatieleiders en de CK. "Hierin ervaren zij de verbinding met elkaar en ons."

"De meest belangrijke mensen zijn echter de groepsbegeleiders, de 16+ers die hart hebben voor Fladderen en de groepjes kinderen begeleiden. Zonder hen is Fladderen onmogelijk. Alles bij elkaar werken 250 vrijwilligers in de organisatie en zetten 200 groepsbegeleiders zich in voor ongeveer 1200 kinderen, verdeeld over acht locaties en twee kampen. Daarover gesproken, onze oudste vrijwilligers zijn 80+ers. Zo kijkend naar de cijfers, ken ik geen kinderfestijn van dit formaat in Nederland”, zegt Lysanne met trots in haar stem.

[DROMEN] Tot haar spijt merkt Lysanne dat het vinden van vrijwilligers lastiger wordt. "Vooral jonge vrijwilligers stappen pas laat in, binden zich moeilijker en willen minder verantwoordelijkheden”, merkt ze. Tijdens een cursus Vrijwilligers Management ontdekten we als organisatoren van Fladderen dat we trots mogen zijn op ons model. Het feit dat kinderen door kunnen stromen van het 12+kamp naar VIP’s maakt dat zij eerder blijven, dan wanneer er een gat valt. ,,Voor iedereen die iets wil doen, al is het maar een paar uur, hebben we werk te doen”, zegt Lysanne.

"Een andere uitdaging is het vinden van locaties. Met het verdwijnen van bijvoorbeeld De Geer en binnenkort De Grund en door het vergroenen van schoolpleinen moeten wij uitwijken naar grasvelden. Ik droom wel eens van een eigen fladderterrein en -honk, maar is het vasthouden aan het verspreidt door Houten fladderen niet juist waar we aan vast moeten houden?”, besluit Lysanne en laat de vraag onbeantwoord.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het Houtens Nieuws.

2 weken geleden

Fladderaars, bedankt!

4 maanden geleden

Even voorstellen: Christian uit de ondersteuningsgroep

4 maanden geleden

Even voorstellen: Eveline, teamleider communicatie